Quan arriba el novembre, els comerços de mig món treuen l’artilleria pesant per aconseguir les millors vendes de la temporada. És el mes previ a les compres nadalenques i una data destacada a tot el comerç: el Black Friday. El que va començar als Estats Units com un dia de descomptes ha acabat convertit en un fenomen internacional. El 2024, aquest esdeveniment se celebra el 29 de novembre, però al contrari del que molts pensen, el Black Friday no se celebra de la mateixa manera a tot el món.

Els orígens més desconeguts del Black Friday

La fallida, l’origen de tot

Ens hem de remuntar al segle XIX. I lluny d’estar relacionat amb el comerç, l’origen del famós Divendres Negre té a veure a la Borsa, a Nova York. L’origen real tampoc no va ser al novembre, sinó al setembre: el 24 de setembre del 1869.

Jay Gould i Jim Fisk, dos corredors de borsa de Wall Street, es van unir a Boss Tweed, un polític influent de Nova York, en un intent per dominar completament el mercat de l’or. Malgrat tot, el seu pla ambiciós va fracassar abruptament quan el preu de l’or va caure de forma sobtada, la qual cosa va resultar en la fallida de nombrosos inversors. Aquest episodi fosc es va conèixer com a “Divendres Negre”.

Un partit de futbol

Una altra explicació possible ens porta a la dècada de 1950, gairebé un segle després. L’any 1950, després del Dia d’Acció de Gràcies, s’havia de jugar un partit de futbol a Filadèlfia entre la marina i l’exèrcit. La gran afluència de persones a aquest esdeveniment i les compres nadalenques van desembocar en el col·lapse de la ciutat.

En vista del caos regnant, nombrosos agents de policia es van veure obligats a treballar jornades extenuants de fins a dotze hores per mantenir l’ordre entre la multitud. Aquest dia va rebre el nom de “Divendres Negre” a causa de les difícils condicions laborals a què es van enfrontar els agents.

Amb el temps, diversos comerciants van començar a utilitzar el terme per referir-se a la gran afluència de compradors que inundava les botigues l’endemà d’Acció de Gràcies. Finalment, el 1966, el terme es va popularitzar encara més quan va ser adoptat amb el mateix significat per l’influent diari The New York Times.

Grans descomptes

El Black Friday, com l’entenem avui dia, no va cobrar rellevància fins ben entrat el segle XXI. Aquest esdeveniment, que es caracteritza per grans descomptes i una allau de compres, va debutar oficialment el 2003 quan gegants detallistes com Walmart i Sears als Estats Units van començar a oferir grans descomptes.

Des de llavors, any rere any, aquesta tradició ha anat arrelant profundament i ha esdevingut en un fenomen tant en el comerç electrònic com a les botigues físiques. La popularitat ha arribat fins al punt que ha transcendit les fronteres del país i actualment se celebra a moltes parts del món.

Black Friday, Black Friday per països: així se celebra arreu del món

Com se celebra el Black Friday a cada país

A la nostra agència de traducció estem acostumats a bregar amb empreses que busquen traduir el seu e-commerce de cara a aquesta data o fer el mateix amb els documents de màrqueting i comunicació per posicionar-se tan bé com sigui possible. És per això que amb el pas del temps hem anat coneixent com se celebra aquesta data a diferents parts del món.

1- Estats Units

Als Estats Units, totes les botigues ofereixen descomptes significatius i generen unes cues enormes, que superen amb escreix l’afluència de compradors a qualsevol altre país. Sens dubte, aquí, els descomptes del Divendres Negre són insuperables.

Aquí, aquesta data és més que un dia de descomptes: és gairebé un esdeveniment nacional! Des de divendres a la matinada, les botigues obren les portes per oferir rebaixes sorprenents. Multituds de compradors esperen per ser els primers a aconseguir les millors ofertes, sobretot en electròniques i joguines.

2- Regne Unit

Al Regne Unit, l’acceptació del Black Friday va ser inicialment complicada per la resistència cap a les influències culturals nord-americanes. Tot i això, el 2010, amb la persistència de marketplaces com Amazon, es va aconseguir implantar aquesta jornada a la cultura britànica i, encara que el frenesí de les compres no arriba als nivells dels Estats Units, molts britànics esperen aquest dia per aprofitar les rebaixes en productes tecnològics i regals de Nadal.

3- Mèxic

A Mèxic, tenen una jornada pròpia que s’anomena “El Buen Fin” i té lloc la setmana anterior al Black Friday. El Buen Fin ofereix descomptes i és promogut pel govern i la iniciativa privada. Tot i això, el Black Friday també ha començat a guanyar popularitat sobretot en comerç electrònic, de manera que els compradors poden trobar descomptes durant dos caps de setmana seguits.

4- Índia

A l’Índia, les temporades de compres difereixen notablement de les nostres, per la qual cosa el Black Friday no té gaire reconeixement. Per a ells, un dels moments més destacats a l’àmbit comercial és el Dia de la Independència, celebrat el 15 d’agost. Tot i això, el Black Friday també està present i arrelat principalment a les plataformes de comerç electrònic com Amazon i Flipkart. La celebració s’ha adaptat bé al gust dels consumidors indis, que també aprofiten els festivals locals com el Divali per fer les compres principals de l’any.

A què esperes?

El Black Friday ha deixat de ser una celebració exclusiva dels Estats Units per convertir-se en un fenomen global. Cada país ha adaptat aquest dia de descomptes segons la seva cultura i preferències de compra, integrant-lo en alguns casos amb esdeveniments locals. Sigui com sigui, el Black Friday és, sens dubte, una data de grans oportunitats per als consumidors de tot el món.

Ara que ja saps com ho celebren arreu del món. No hi ha temps a perdre! Contacta amb nosaltres i t’ajudarem amb els continguts internacionals.

Rocío González

Autor Rocío González

More posts by Rocío González
Necessites un pressupost de traducció?
Contacta'ns ara a través d'aquest formulari i t'enviarem, al més aviat possible, el teu pressupost de traducció professional sense cap compromís.