La lletra Ø és la segona protagonista de la nostra petita sèrie d’articles dedicats a les lletres curioses (des del punt de vista del nostre alfabet, clar).
La lletra rodona Ø és una vocal ben coneguda pels lingüistes i que forma part de llengües escandinaves com el feroès (parlat actualment a les illes Fèroe i a Dinamarca), el danès i el noruec.
Tot i que els nadius d’aquestes llengües saben molt bé com es pronuncia, els experts no es posen gaire d’acord pel que fa a quin so “estranger” se li assembla. Per buscar una similitud fonètica, podríem dir que “sonaria” com “hurt” en anglès o “cœur” en francès.
10 curiositats sobre la lletra Ø:
- Sabies que la lletra Ø també formava part de l’antic vocabulari d’una de les llengües oficials d’Espanya, el basc?
- Aquesta lletra és una de les 8 vocals del noruec: a, i, i, o, o, æ, ø, å. És una vocal anomenada feble i forma part de paraules tan utilitzades com, per exemple, dør (porta).
- La lletra Ø forma part del nom artístic de la cantant danesa Karen Marie Ørsted: MØ, una paraula nòrdica que podríem traduir com “verge”.
- En danès la lletra Ø és també una paraula que significa “illa“.
- En català manuscrit, sovint s’utilitza aquesta lletra amb el simple objectiu de diferenciar la lletra O del número 0 (zero).
- 6. En els mosaics romans s’utilitzava aquesta lletra per simbolitzar els gladiadors que passaven a millor vida.
- En matemàtiques s’utilitza aquesta lletra com a símbol de l’anomenat conjunt buit (recordes les classes de mates?) 😉
- En els dibuixos d’especejament de peces mecàniques, la lletra Ø s’utilitza per simbolitzar el diàmetre.
- En immunologia (la branca de la bioquímica que s’ocupa d’estudiar el sistema immunitari), s’utilitza com abreviatura per unes cèl·lules anomenades macròfags.
- Per escriure la lletra Ø majúscula en els teus documents has de prémer Alt + 0216, si prefereixes una ø minúscula, prem simultàniament Alt + 0248.
Coneixes alguna curiositat més sobre la lletra Ø? Ens l’expliques?