Imagines celebrar Nadal amb banyador i prenent el sol a la platja? I sopar llenties la nit de Cap d’Any? Cada país té les seves tradicions de Nadal i segur que moltes ja les coneixes, però n’hi ha d’altres que t’encantarà descobrir. A Okodia ens agrada moltíssim el Nadal i, a banda de les 24 paraules intraduïbles del nostre calendari d’advent, et volem explicar algunes tradicions nadalenques que et deixaran amb la boca oberta.
- Les millors tradicions de Nadal per països
- Sèrbia: un “segrest” per aconseguir els regals de Nadal
- Filipines: qui construirà el fanalet més gran?
- Japó: un menú de Nadal peculiar
- Nova Zelanda: un arbre de Nadal a prop de la platja
- Alemanya: els creadors del calendari d’advent
- Groenlàndia: així es canten les nadales de Nadal
- Grècia: xemeneia encesa totes les festes
- Suècia: de les processons a la crema de la cabra
Les millors tradicions de Nadal per països
Sèrbia: un “segrest” per aconseguir els regals de Nadal
A Sèrbia tenen una tradició nadalenca una mica especial, sobretot pel que fa als regals d’aquesta època. Dos diumenges abans del 25 de desembre, els nens de la casa segresten la seva mare i la lliguen a una cadira per demanar com a rescat els regals de Nadal. L’endemà repeteixen la mateixa operació, però amb el pare. En altres cultures pot ser una tradició una mica rara, encara que a Sèrbia està considerada com una cosa de nens.
Filipines: qui construirà el fanalet més gran?
A les Filipines tenen la tradició de celebrar el Festival dels Fanalets Gegants. Aquest festival té lloc el dissabte anterior a la nit de Nadal. Hi participen més d’una desena de pobles amb l’objectiu de construir el millor fanalet. La tradició de la construcció de fanalets ha evolucionat tant que ara s’il·luminen amb bombetes i poden arribar a fer 6 metres d’alçada.
Japó: un menú de Nadal peculiar
Al Japó, el Nadal se sol celebrar d’una manera una mica diferent de la resta dels països, ja que només un 1 % de la població és cristiana. Tot i així, el seu menú nadalenc no deixa de sorprendre el món. I és que al Japó tenen la tradició de menjar pollastre fregit del Kentucky Fried Chicken el 23 i 24 de desembre.
Nova Zelanda: un arbre de Nadal a prop de la platja
Mentre que als països de l’hemisferi Nord el Nadal té molt a veure amb la neu per l’època de l’any en què passa, a Nova Zelanda tenen la seva pròpia versió de l’arbre de Nadal. El Pohutukawa, com ells n’hi diuen, floreix al desembre, ja que per a ells és primavera i generalment creix a la vora del mar. Es caracteritza per una floració carmesí o color préssec que allà associen als colors de Nadal.
Alemanya: els creadors del calendari d’advent
La tradició dels calendaris d’advent està molt assentada al món, però sabies que van ser els alemanys els que van inventar aquest tipus de calendaris amb la intenció de comptar els dies que queden fins a la nit de Nadal? A més, disposen de set oficines de correus oficials de Nadal on s’ocupen de respondre les cartes que els nens escriuen al Pare Noel.
Groenlàndia: així es canten les nadales de Nadal
A Groenlàndia els arbres de Nadal es decoren amb espelmes i ornaments brillants i, a més, els nens no només canten les nadales davant de les seves famílies durant el sopar, sinó que van de casa a casa cantant nadales.
Grècia: xemeneia encesa totes les festes
A Grècia acostumen a tenir la xemeneia de casa encesa durant totes les festes. En vols conèixer el motiu? Els grecs fan tot el possible per evitar que l’esperit maligne conegut com a Kallikantzaroi, entri a casa seva. Com ho eviten? Doncs ruixant amb aigua beneïda una creu i mantenint encesa la xemeneia durant totes les dates nadalenques.
Suècia: de les processons a la crema de la cabra
Tot i ser part d’Europa, les tradicions nadalenques a Suècia són molt diferents de les d’altres països europeus. Per començar, ells comencen a celebrar aquestes dates el 13 de desembre amb motiu del Dia de Santa Llúcia. Aquest dia celebren processons en què les nenes van vestides de blanc i on la dona que representa Santa Llúcia és adornada amb espelmes. Santa Llúcia ha d’il·luminar les festes als suecs. Així mateix, des de mitjans del segle XX, Suècia té la tradició de col·locar una cabra gegant a la plaça del castell de Gävle. La intenció és que el públic faci tot el possible per cremar-la. Segons diuen, fins ara només s’ha aconseguit cremar la cabra en 26 ocasions.
Quina d’aquestes tradicions nadalenques et sembla més sorprenent? A nosaltres ens és impossible decantar-nos per una de sola. 😉